W dzisiejszych czasach folia spożywcza to niezbędny element każdej kuchni. W każdym gospodarstwie domowym znajdziemy folię spożywczą. Warto sprawdzić, do czego można jej użyć oraz czy aby na pewno jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.
Do czego służy folia spożywcza?
Folia spożywcza znalazła zastosowanie w każdej kuchni, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w punktach gastronomicznych. Przezroczysta folia spożywcza ceniona jest przez użytkowników na całym świecie. Folia spożywcza stanowi podstawowe wyposażenie kuchni. Jest elastyczna, dlatego łatwo można nią owinąć produkty spożywcze, świetnie dopasowuje się do kształtu danego produktu. Folię spożywczą można wykorzystać m.in. do:
- zabezpieczania żywności przed wyschnięciem;
- pakowania żywności do zamrożenia;
- pakowania świeżych produktów spożywczych;
- osłonięcia naczynia w trakcie pieczenia, czy gotowania.
Folia spożywcza charakteryzuje się dużą wytrzymałością i odpornością na zimne, czy gorące temperatury (w zależności od rodzaju).
Czy folia spożywcza jest szkodliwa?
Folia spożywcza składa się głównie z PE, czyli polietylenu lub z PVC, czyli chlorku winylu.
Polietylen, w skrócie PE, to jeden z najważniejszych tworzyw sztucznych na świecie. Jego największa zaleta: nie wymaga plastyfikatorów. Prawie wszystkie folie spożywcze są wolne od szkodliwych substancji.
Folia z PVC natomiast jest uważana za potencjalnie rakotwórczą, jednak nie ma obecnie badań potwierdzających tą tezę w 100%. Dlatego śmiało można przyjąć, że stosowanie folii spożywczej, niezależnie od rodzaju, jest bezpieczne.
Folie spożywcze – rodzaje, zastosowanie
Folie spożywcze znajdują różnorodne zastosowanie w kuchni, dlatego cieszą się dużą popularnością zarówno w domu, jak i w pracy — w restauracjach, barach. Jednak w obu przypadkach często nie są one prawidłowo stosowane, co zagraża żywności i bezpieczeństwu tych, którzy je spożywają. Każdy typ został zaprojektowany do określonego celu i wymaga pewnych środków ostrożności, aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka.
Przezroczysta folia spożywcza
Istnieją dwa główne rodzaje folii przezroczystych, które różnią się w zależności od materiału, z którego są zbudowane. Pierwszy typ, od pewnego czasu na rynku, dotyczy tych wykonanych z polichlorku winylu lub PCV; podczas gdy drugi, niedawno wprowadzony na rynek, składa się z polietylenu lub PE.
Folia PCV
Folia PVC oferuje doskonałe parametry dzięki swoim doskonałym właściwościom izolacyjnym, odporności i wszechstronności, jednak ma również wady. Po pierwsze chlorek winylu, z którego się składa, uważany jest za substancję potencjalnie rakotwórczą. Po drugie, obecność substancji zwanych ftalanami, dodawanych w celu poprawy plastycznych właściwości produktu. Te w kontakcie z substancjami tłuszczowymi i oleistymi mają tendencję do osadzania się na żywności.
Nie wszystkie pokarmy mogą mieć kontakt z takim rodzajem folii.
Pokarmy nieodpowiednie do PVC: masło, pikle, czekolada, margaryna i sery.
Pokarmy odpowiednie dla PCV: kwaśne, solone, owoce, warzywa i ryby.
Folia PE
Folia PE ma mniejszą moc izolacyjną, ale nie uwalnia niebezpiecznych substancji do żywności.
Pokarmy nieodpowiednie dla PE: sucha karma, która może się zepsuć z powodu słabej izolacji.
Żywność odpowiednia dla PE: substancje tłuste i oleiste, mięso i wędliny, sery i żywność zawierająca alkohol.
Oba rodzaje folii nie nadają się do stosowania w piekarniku, a tylko w niektórych przypadkach można je stosować w kuchence mikrofalowej. Najpewniejszym sposobem, aby się tego dowiedzieć, jest zapoznanie się ze wskazówkami na opakowaniu.
Folia aluminiowa
Folia aluminiowa ma tę wielką zaletę, że zapewnia doskonałą izolację od powietrza, światła i wilgoci, nie wspominając o doskonałej odporności na ciepło. Nie ma jednak równie skutecznej odporności mechanicznej. Nie nadaje się do mocno kwaśnych lub słonych potraw, które mają tendencję do wchłaniania metalu.
Żywność nieodpowiednia do folii aluminiowej: żywność na bazie pomidorów, cytryny lub octu, żywność solona.
Żywność odpowiednia do folii aluminiowej: mięso i wędliny, sery (w lodówce), marynaty, herbatniki, płatki zbożowe.
Folię aluminiową można bezpiecznie używać w piekarniku, ale nie w kuchence mikrofalowej.
Papier pergaminowy
Papier pergaminowy to arkusz celulozy pokryty silikonem, który ma działać jako nieprzywierający podczas gotowania w piekarniku. Nadaje się również szczególnie do pakowania żywności, takiej jak mięso i ryby w celu delikatniejszego gotowania w piekarniku. Jedynym związanym z tym ryzykiem jest ryzyko spalania, w rzeczywistości powyżej 400°C lub w kontakcie z otwartym płomieniem może się zapalić. Dlatego nie należy go używać na patelni i nie należy go używać do izolowania żywności.
Papier słomkowy
Papier słomkowy wytwarzany jest z pierwotnej celulozy pochodzącej z pulpy pszennej. W przeszłości często był używany w drogeriach. Dziś jego główną funkcją jest przechowywanie smażonej żywności. Rolę, która doskonale spełnia swoją funkcję dzięki zdolności pochłaniania oleistych pozostałości, w przeciwieństwie do zwykłego papieru chłonnego, często niewłaściwie używanego, który może uwalniać chemikalia do żywności. Umieszczony na dnie pojemnika papier słomkowy doskonale nadaje się również do usuwania wilgoci z owoców i warzyw. Można go używać w piekarniku w niskich temperaturach (maksymalnie 180°C) oraz w kuchence mikrofalowej.
Bez względu na rodzaj papieru, którego chcesz użyć, konieczne jest pełne zrozumienie, jak z niego korzystać, uzyskanie informacji poprzez przeczytanie instrukcji na opakowaniu i ograniczenie się do wskazanych zastosowań.
Folia spożywcza strech
Folia stretch charakteryzuje się przede wszystkim dużą rozciągliwością. Folia strech znalazła zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Folia jest całkowicie przezroczysta, dzięki czemu zawsze możesz zobaczyć, jak wygląda jedzenie w środku.
Folia strech dostępna jest również na grubych belkach. Można za jej pomocą również zabezpieczyć palety z towarem.
Folie stretch zapewniają najłatwiejsze i najszybsze mocowanie Twoich towarów. Produkty doskonale chronią przed uszkodzeniami mechanicznymi i zabrudzeniem. Folie stretch wyróżniają się wysoką trwałością i wydajnością.
Rodzaje folii stretch
Istnieją dwa główne rodzaje folii stretch: folia stretch ręczna i folia stretch maszynowa.
1. Folia stretch ręczna
Ręczna folia stretch jest specjalnie zaprojektowana do ręcznego nakładania i dlatego jest zwykle wykorzystywana w pakowaniu mniejszych gabarytowo rzeczy.
2. Folia stretch maszynowa
Folia stretch maszynowa to folia, która została specjalnie zaprojektowana do nakładania za pomocą maszyny do owijania i jest zwykle wykorzystywana w operacjach pakowania o dużej objętości. Niektóre popularne typy folii stretch maszynowej obejmują:
Folia rozdmuchiwana – produkowana jest w procesie wytłaczania rozdmuchiwanego. Proces ten polega na wdmuchiwaniu podgrzanych żywic do bańki. Bańka jest następnie przekształcana w arkusze, które są zwijane i nakładane na rurę rdzeniową.
Folia stretch wylewana – produkowana jest w procesie ekstruzji wylewanej. Proces ten obejmuje podawanie ogrzanych żywic przez linię chłodzonych rolek, które następnie zestalają folię.
Folia Pre-Stretched – to folia, która została wstępnie naciągnięta podczas procesu produkcyjnego.
Zalety folii strech
Mniejsze szkody w transporcie — towary, które są wysyłane, mogą podlegać szeregowi zdarzeń, które mogą je uszkodzić. Folia stretch ma na celu zmniejszenie tych zagrożeń dzięki możliwości ścisłego trzymania ładunków na palecie, dzięki czemu nie przesuwają się one tak bardzo podczas transportu.
Ochrona przed czynnikami środowiskowymi — folia stretch działa również w celu ochrony towarów przed szkodliwym działaniem środowiska, takim jak brud, kurz i wilgoć.
Ekologiczna — wiele rodzajów folii stretch nadaje się do recyklingu.
Opłacalność — w porównaniu do innych metod pakowania, takich jak wiązanie, folia stretch może być opłacalną alternatywą.
Uniwersalność – rozciągliwość folii stretch umożliwia owijanie ładunków o dziwnych kształtach.
Zaopatrz się w dobrej jakości folię strech
TW Plast jest wiodącym producentem z branży opakowań. Posiadamy w ofercie folię strech oraz inne opakowania foliowe. Oferujemy szeroki asortyment i profesjonalną obsługę. Nasza folia nie zawiera substancji szkodliwych i jest całkowicie bezpieczna dla Ciebie, twojej żywności oraz środowiska. Folia strech doskonale chroni towar, który w nią zapakujesz. Chroni je przed kurzem, deszczem, a także kradzieżą. Charakteryzuje się dużą rozciągliwością, a jednocześnie jest bardzo mocna i wytrzymała. Folia strech to produkt niezbędny w każdej fabryce, hurtowni, sklepach spożywczych i innych sektorach gospodarki.
Artykuł powstał we współpracy z https://cwierkaja.pl/freelancer-seo/